Bäckmetaren blir flugfiskare
scroll down for english verion
Det hände någonting där den kvällen i den vackra och mystiska skogsån Tennån i Älvdalen. Det var under någon av de sista veckorna på sommarlovet. Kanske första eller andra veckan i augusti. Jag var ännu inte 10 år fyllda och snart skulle jag åka hem till familj, skola och fotboll i Skåne, men nu, här vid ån med mormor och morfar så står tiden stilla.
Jag minns att det var så jag kände när jag fiskade med morfar. Att tiden stod stilla. Det är något jag fortfarande känner nu fyrtio år senare, och jag tror att det är en av de största anledningarna till att fiske blev och fortfarande är en så stor del av mitt liv. Kombinationen av spänning och upptäckarglädje, lugn och frid och känslan av att inget runt omkring kan störa. Inget annat betyder något just då och där. Inget förutom den lilla höljan i kröken av bäcken där det blir lite djupare, och några öringar och harrar försiktigt går och plockar insekter i ytan. Där är jag. Där och ingen annanstans.
Det var så det började, det som sedan blev en livslång passion. Flugfisket. Vi hade under dagen åkt till några ställen uppströms längs ån och fiskat med våra metspön, och vi hade haft ganska bra fiske. Ett gäng öringar och harrar låg i saltbyttan redan och det vattnades i munnen när jag tänkte på nyrökt öring på knäckemacka med mycket smör. Jag fiskade med mitt nya fina lätta ABU teleskop på 4 meter som morfar köpt åt mig, och morfar som vanligt med sitt blåa och slitna tunga gamla långspö. Jag hade fått prova det några gånger. Delen med handtaget var så grovt att jag inte ens kunde få runt mina händer, och i fullt utfällt läge så var det säkert 6-7 meter långt och så tungt att jag knapp orkade lyfta det. Morfar älskade det spöt och jag hade sett honom lyfta enorma öringar och harrar med det. För mig var det spöt lika mytiskt som min morfar, och än idag när jag blundar och tänker på honom så ser jag honom stå lutad ut över en å med sitt älskade långspö riktat ut över en å eller bäck i jakt på storöring.
Vi hade nu kommit till en del av ån som var lite brantare med forsar som bröts av i flackare slingrande partier. Skogen växte tät och hänge ut över och nästan kramade om ån, men just i höljorna så öppnades det upp och det blev nästan som en sal. Höljorna blev en naturlig plats för fisk att samlas på och det var här de stora gick sa morfar. Medan morfar tände en brasa i slogboden och mormor började ställa iordning falukorv och tunnbröd att grilla, så kunde jag inte hålla mig. Alldeles nedanför slogboden forsade ån stenig och grund men bara ett stenkast ner så bildades en stor lugn hölja i en krök. Det var dit ner jag gick.
Alldeles där strömmen mötte höljan så var det stenigt och grunt, och där hoppade jag ut på stenarna i mina gröna gummistövlar. Det var en perfekt plats och jag nådde båda sidor av höljan, och med mitt fyrameters metspö så kunde jag låta masken fara iväg ganska långt ner i höljan där det såg ut att bli riktigt djupt. Den varma augustidagen hade börjat övergå i tidig kväll, och i takt med att ljuset avtog i den av grönska inneslutna höljan började åns innevånare att jaga insekter i ytan. Det var dags.
Medan jag trädde kroken med en ringlande och trilskande mask så såg jag hur det började vaka alltmer, och nu var stora delar av ytan i höljan täckt av ringar. Jag såg ryggar av både öringar och harrar när dom bröt ytan och smackade i sig av godsakerna som kom flytande, och mina pojkaktiga referenser tyckte att en del av dom såg enorma ut. Visst högg dom på min mask men det var inte alls den mängden hugg jag hade förväntat mig. Inte heller var de så stora. Jag provade att både studsa masken längs botten och att hålla den alldeles under ytan så som morfar hade lärt mig, men det hjälpte inte. Av alla vak att döma så kryllade det ju av fisk. Här och där så såg jag några riktigt fina, men ingen av dom tog min mask. Bara de mindre. Vad var det här, tänkte jag.
Pappa köpte ofta tidningen Jaktmarker och Fiskevatten och i den så läste jag ivrigt om allt som hade med fiske att göra. Det var där jag hade läst om och bekantat mig med något som kallades flugfiske. Artiklarna handlade om stora harrar, öringar och rödingar fångade i älvar och åar i Norrland och England. Det såg väldigt speciellt ut och det hade verkligen fångat mitt intresse. Att man kunde få fisk på fluga det visste jag redan eftersom morfar hade lärt mig att fiska med flugtafs och kula, och jag hade redan en ask med några fina flugor som jag köpt på Intersport i byn. Dessa låg i en ask i fiskeväskan som jag alltid hade hängande över axeln när vi var ute och fiskade.
Jag började nu tänka på just de flugorna. Kan man meta med flugor, tänkte jag. I alla de där artiklarna som jag läst så använde man ju något som kallades flugspö. Man band flugan längts ut på en tafs och viftade med spöt så att linan på rullen åkte längre och längre ut. Ju mer jag funderade och eftersom jag inte fick speciellt mycket fisk på masken, så tänkte jag att jag måste prova. På mitt metspö så hade morfar satt en väldigt enkel rulle och på den satt en tjock tvinnad nylonlina. Ungefär en sån lina som används som backing på flugrullar. I änden av den linan hade morfar lärt mig hur man med ett halvslag fäste en tafs som kroken och sänket satt på. En meter skulle tafsen vara sa morfar, för på så vis kunde man se vilket djup man fiskade på. Jag minns hur jag tänkte att det ju faktiskt var nästan som den där linan och tafsen man hade när man fiskade fluga, och att jag bestämde mig för att det skulle fungera att ”flugfiska” med mitt metspö.
Nu blev det bråttom. Jag tog bort krok och sänke och knöt på en fluga. Jag minns inte exakt vilken fluga det var men jag kommer ihåg att jag hade flugor som Skomakaren, Red Tag, Olive Dun, Wichams Fancy, Coch y Bondhu med flera andra gamla klassiker, och får jag gissa så var det en Red Tag som satt i änden av tafsen. Den var åtminstone min favorit när jag fiskade med kulkast.
Jag både doppade flugan i ytan och viftade ut den som man gjorde när man flugfiskade, och det fungerade hur bra som helst. Jag kommer ihåg hur spännande jag tyckte att det var när flugan landade på ytan, och hur jag sedan kunde följa flugan när den flöt omkring i höljan på väg mot ett vak. Många gånger missade jag när en fisk tog flugan men den glädje jag kände när jag lyckades kroka fisk, ja den kommer jag aldrig att glömma.
Många fina harrar, öringar och bäckrödingar kom upp den här kvällen med hjälp av mitt eget lilla sätt att ”flugfiska”, och i den varma och mörka augustikvällen fick falukorv och tunnbröd vänta. Jag var fast, fast och upptagen med att ”flugfiska” på mitt eget sätt, och jag vet att det var precis där och då det hände, det som sedan i mångt och mycket skulle komma att forma mitt liv….
Med flugfiskande hälsningar
Magnus Bozell
English version
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.